Kegel Egzersizleri Nedir?

KEGEL  EGZERSİZLERİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Pudendal sinir tarafından  inerve edilen pelvik taban kaslarının  istemli kontraksiyonları(kasılma) ile pelvik tabanın güçlendirilmesi ARNOLD KEGEL tarafından popüler hale getirilmiştir. O tarihten beri bu egzersizler onun adıyla   anılmiştir.

PELVİK TABAN KASLARI:

Pelvik taban kasları mesanenizi ve rectumunuzu destekleyen ve idrar akımını ve dışkı yapmanızı kontrol etmesini  sağlayan bir grup kastır.

Mesane: Balon şeklinde bir kastır ve idrarı biriktirir.

Sfinkter kasları: Bu kaslar üretrayı açıp kapamaya yarar. Üretra mesaneyi boşaltan tüptür.

Pelvik taban kası (pubokoksigeus kası): Mesane ve rektumu destekler, idrar akımını ve gaita yapımını  kontrol etmenize yardım eder.

Pelvik muayene sırasında hastaya kegel egzersizlerini doğru kulanması için eğitim verilmeli.Sıklıkla hastalar external anal sfinkter ve levator ani kasını kasmak yerine valsalva manevrası veya gluteus maximus kasını kasar.Kegel en uygun zaman işeme sonrası zamandır.Mesane boşaltıldıktan sonra hasta mümkün olduğunca gevşemelidir.

Hanımların,özellikle zor  ve dörtten(4) fazla doğumdan sonra mesane kasları zayıflar ve onları güçlendirmek için kegel egzesizleri yapılarak pelvik taban kaslarımızı güçlendirmemiz mümkün .  Bu egzersizleri kadın erkek herkes yapabilir.Uzun zaman içinde sabırla yapıldığında cevap alınır.Unutmayinki egzersizler ancak 3-6 ayda etkili olurlar.

Ciddi sistosel(mesane sarkması),rectosel(rectum sarkması)ve idrar kaçırma şikayetleri  geçmezse ilerde ameliyatla yukarı çekme işlemi  de doktorunuz tarafından size önerilir.

Kegel egzersizi pelvik taban kaslarını güçlendiren hareketlerdir. Pelvik taban kasları, mesane, vajina, penis, rahim ve rektum (kalın bağırsağın bitimi) un iyi çalışmasını sağlar. Bu organlar idrar ve dışkı yaparken çalışırlar. Aynı zamanda orgazm ve boşalma gibi fonksiyonlarda da önemlidirler .

Kegel  egzersizlerini genç kızlarda yaparlarsa evlendikleri zaman ilk gece korkusu da ortadan kalkabilir.

Pelvis tabanı kaslarının zor doğum ve çok sayıda doğum eski elastikiyetini yititrip durması gereken yerden aşağıya doğru sarkıp bu tür sorunlara neden olur. Ayrıca menapozla beraber bu kaslar zayıflayarak eski işlevini yerine getirememektedir. Bunlar gülme, hapşırma gibi nedenlere bağlı olarak idrar kaçırma sorunu olarak karşımıza çıkıyor..'

KEGEL EGZERSİZLERİ NASIL UYGULAMALIYIM?
Bu testleri uygulamaya geçmeden önce hangi kas gruplarınızı çalıştırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Pelvis tabanı kaslarınızı algılamak için aşağıdaki iki testten birini uygulayın:

1- İdrarınızı yaparken idrarı yarıda kesmek için hangi kaslarınızı kullandığınıza dikkat edin. Bu kaslarınızı kasarken karın ve kalça kaslarınızın gevşek olmasına dikkat edin.

2- Yukarıdaki teknik size zor geliyorsa bacaklarınızın arasına bir pet şişesi alın ve onu sıkıştırmaya çalışın.(cinsel bölgenize doğru şişeyi koyun) Bu iki test esnasında çalışan kaslarınız Kegel egzersizleri esnasında çalıştıracağınız kaslardır.Doktorunuz muayene esnasında bu kasların hangileri ve nasıl yapmanız gerektiğini öğretebilir.

NE  SIKLIKLA UYGULANMALIYIM?
Kegel egzersizleri evde, otobüste, tv izlerken, yemek yaparken,bulaşık yıkarken , iş yerinde, yolda,  müzik dinlerken aklınıza nerde ne zaman gelirse; yani kısacası her yerde uygulanabilir ve dışarıdan bu egzersizleri uyguladığınız anlaşılmaz. Bu egzersizleri her gün düzenli olarak uygulamayı alışkanlık haline getirin.
Her birim egzersiz esnasında pelvis tabanı kaslarınızı 3-10 saniye süreyle kasın ve bu kadar bir süre ara verin. Bunu arka arkaya 10 kez uygulayın. Bu birim egzersizi günde beş kez yapmanız sizin egzersizlerden maksimum fayda görmenizi sağlayacaktır. Egzersizlerde aşırıya kaçmayın ve idrar yaparken bu egzersizleri uygulamayın. Egzersizler esnasında normal nefes alıp vermeye ve yalnızca pelvis tabanı kaslarınızın çalışıyor olmasına dikkat etmelisiniz.

Birim Egzersiz:her kasma 3-10 saniye sürmeli ve ardında 3-10 saniye gevşeme gelmeli bu şekilde 10-25 hareket yapılmalı

ve günde de 3-5 kez tekrarlamalisiniz.^^

Kegel egzersizlerini  her kes her zaman yapabilir. (kız- erkek,genç-yaşlı her kes yapabilir.) 

 

NEDEN KEGEL EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

İdrar kaçıran kadınların çoğu öksürürken, hapşırırken, gülerken yada diğer zorlu işleri yaparken idrar kaçırma miktarını azaltmak için pelvik taban egzersizi yaparlar. Bu egzersizlere Kegel egzersizleri adı verilir.Egzersiz yapmak için çalıştıracağınız kasları bulmak için vajeninizde bir tampon olduğunu hayal edin ve onun düşmesini engellemek için kaslarınızı sıkın. Kastığınız kaslar egzersiz yaptırmanız gereken kaslardır. Egzersiz yaptıracağınız kaslarınızı bulmanın bir diğer yolu da idrar yaparken idrarınızı durdurmak için yaptığınız haraket pelvis kaslarınızı kasan egzersiz yaptıran harekettir. Bu işlemi yalnız hareketi anlamak için yapınız. Doktorunuz muayene sırasında size egzersizi doğru yapıp yapmadığınızı gösterecektir. Egzersiz doğru yapılmazsa yarar yerine rahim ve idrar torbasının sarkmasını artırarak zarar verebilir.

Pelvik taban kaslarındaki zayıflık idrar kaçırmaya yol açabilir. Bu kasları güçlendirmek idrar çıkışını daha iyi kontrol etmenizi sağlar. Vücudun başka yerlerindeki kasları güçlendirmede olduğu gibi pelvik taban kaslarını güçlendirmek de zaman alır.

Kegel  egzersizleni idrar yaparken yapmayın.!!!!!!!!!!!!!

DİKKAT!!!

Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Kendi kendine tanı veya tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Doktorunuza danışmalısınız.